Us sona haver vist cavalls, vaques, cabres o cérvols amb aquesta expressió facial?
Jo tinc la sensació que és una cosa que la gent ha presenciat més d’una vegada, però que no sabem exactament què és, o si és alguna cosa.
De fet, compte, no ho confongueu amb això, que no hi té res a veure:
Doncs bé, el reflex de Flehmen és un comportament fisiològic que fan molts mamífers, sobretot ungulats i felins.
Consisteix a aixecar el llavi superior, amb l’exposició consegüent de dents i genives, per tal de dirigir l’aire cap al seu òrgan vomeronasal, el qual té força importància a l’hora de detectar i interpretar feromones i altres compostos químics.
Això és així perquè l’òrgan vomeronasal està situat entre la cavitat nasal i el paladar, i aquesta acció tan curiosa és útil per millorar-ne la utilitat.
Per tant, l’únic que fa l’animal, quan detecta una substància química olfactòria que li interessa, és intentar notar-la millor, per tant, aixeca el llavi a veure si així passa amb més facilitat fins a l’òrgan en qüestió i la informació que rep el cervell és més completa.
Si ho recordeu del post de les girafes, els mascles fan reflex de Flehmen quan tasten l’orina de les femelles per veure si estan en zel.
I suposo que us preguntareu per què es diu reflex de Flehmen. Doncs la veritat és que em sembla una opció de nom bastant divertida. Resulta que el verb flehmen, en alemany, significa “mostrar les dents superiors” (que, per cert, em sembla un verb molt específic). Fins aquí tot normal, però és que resulta que aquest verb prové flemmen, de l’alt saxó, que vol dir “fer cara maliciosa”. I és que, de fet, enganxar un animal amb el reflex de Flehmen és prou inquietant, perquè sembla que t’estiguin intentant dir alguna cosa ofensiva.
Ah, i hi ha un parell de curiositats que trobo interessants sobre aquest tema:
- Sabeu que diuen que les serps oloren amb la llengua? Doncs no és ben bé així, sinó que el que fan és treure la llengua per empènyer l’aire i les partícules que conté cap a una obertura que tenen al paladar. Per tant, el que fan no és altra cosa que un reflex de Flehmen per detectar preses.
- I els humans, què? Doncs resulta que tenim òrgan vomeronasal, però es creu, o bé no és funcional, o bé no té una connexió vàlida fins al cervell, de manera que és com si no el tinguéssim, però no hi ha proves científiques que ho demostrin, només són hipòtesis. D’altra banda, sí que hi ha proves que ens diuen que l’òrgan vomeronasal humà no s’atrofia, cosa que implicaria que es pot mantenir funcional. Per tant, el fem servir o no? Doncs no se sap, malauradament. Tant de bo algun dia la investigació ens pugui donar una resposta en aquest sentit. El que sí que és segur és que no tenim resposta de Flehmen, per tant, si veieu algú fent-vos ganyotes, ha de tenir una altra explicació.