L’altre dia em vaig assabentar d’una curiositat astronòmica d’aquelles que et deixen assegut (que no són poques).
Resulta que l’època en la qual vivim és privilegiada, si parlem des de l’àmbit dels eclipsis de sol. I això és perquè som testimonis d’una casualitat que ni sempre ha estat ni sempre serà així.
M’explico:
La Lluna, el nostre satèl·lit, es troba a una distància de 385.000 km de la Terra, i fa un diàmetre de 3.476 km.
El Sol, la nostra estrella, es troba a una distància de 149.597.870 km de la Terra, i fa un diàmetre d’1.390.000 km.
Si fem els càlculs, d’una manera aproximada, ens adonarem que tenim el Sol 400 vegades més lluny que la Lluna i que, alhora, també és 400 vegades més gran. Això vol dir que, quan mirem el cel, veiem el disc solar i el disc lunar gairebé de la mateixa mida. I que, per tant, quan hi ha un eclipsi solar, la Lluna és capaç de tapar el Sol.
Tot i que això, per si sol, és sorprenent, potser no ens ho resultarà tant si ens ho mirem a una escala de temps geològica. Segons un article publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, fa uns 2.500 milions d’anys, la Lluna estava 60.000 km més a prop de la Terra. Això són unes 460 vegades més a prop de la Terra que el Sol, cosa que ja feia que els discs solar i lunar no tinguessin la mateixa mida.
Però és que llavors no hi havia éssers humans, a la Terra. L’Homo sapiens, el que som nosaltres, va aparèixer fa entre 120 i 100.000 anys. Avui en dia, sabem que la Lluna s’allunya de nosaltres a raó de 3,8 cm l’any (almenys ara, perquè hi ha teories que diuen que no ho pot haver fet sempre a la mateixa velocitat). Si fem els càlculs, veiem que, quan vam néixer com a espècie, la Lluna estava entre 4,56 i 3,8 km més a prop nostre, cosa que no es devia ni notar. Així que, potser, els nostres primers avantpassats ja veien els discs solar i lunar (gairebé igual) com els veiem ara.
Calculem-ho a l’inrevés. Quant de temps ha de passar perquè ja no vegem els discs solar i lunar de la mateixa mida?
Abans hem dit que el Sol està 400 vegades més lluny que la Lluna. Si la Lluna s’allunya, vol dir que cada vegada estarà més a prop del Sol. Molt grosso modo, i només per tal de fer els números clars, quan el Sol estigui 399 vegades més lluny que la Lluna voldrà dir que la Lluna s’hi ha apropat 1.000 km. Per cobrir aquesta distància necessitarà, aproximadament, 26 milions d’anys. I això només perquè notem la diferència entre discs molt lleugerament!
Fa explotar el cap, oi?
Per tant, crec que s’ha de matisar la primera afirmació. No és que nosaltres siguem afortunats per viure a l’època que vivim, sinó que tota la humanitat, des que va néixer i, probablement, fins que morirà, ha tingut i tindrà aquesta sort.
La casualitat que permet que gaudim dels eclipsis de Sol ens ha tocat com a espècie, no pas com a individus.